Merak edenler için Akademisyenlik nedir? Nasıl Akademisyen Olunur?..
Akademisyenlik nedir?
Belirli bir alanda lisans eğitiminden sonra aynı ya da bir başka alanda alt bir bilim dalında lisans üstü eğitim yaparak ihtisas kazanma, araştırma faaliyetlerinde bulunma işidir.
Şu faaliyetlerde bulunurlar: Araştırma yapmak, bilimsel gelişmeleri incelemek, gözlem ve deneyler yapmak, eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunmak, dersler verme, konferans, kongre, sempozyum ve panel gibi faaliyetlerle çalışmalarını paylaşma.
Nasıl akademisyen olunur?
1. Üniversitede kalmak isteyenler öncelikle ne yapmalı?
Akademik kariyer yapmak isteyen kişilerin öncelikle, üniversite yıllarında hızlı okuma anlama, analiz sentez ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için çalışmalar yapmaları gerekir. Bunun yanı sıra lisans not ortalamasının da yüksek olması gerekir. Not ortalamasını yüksek tutturmak için öğreniminiz süresince derslere düzenli devam etmenin yanı sıra düzenli çalışmalısınız. Üniversite eğitimi sırasında sınavlardan önceki son gece sınava hazırlanmak amacıyla daha çok ezberleme yaklaşımıyla yapılan çalışmalar kalıcı ve uygulanabilir bilgiyi sağlamaz. Bu durumda akademik çalışma için gerekli altyapı ve bakış açısı geliştirilemez. Bunların yanı sıra en az bir yabancı dili iyi derecede bilmeniz gerekir.
2. Lisans üstü eğitim akedemisyenlik için başlangıç noktasıdır.
Yüksek lisans ya da doktora sırasında araştırma görevlisi olarak atanmak mümkündür. Araştırma görevlisi alım ilanlarını üniversitelerin sitelerinden, resmi gazeteden ve memurlar.net’ten takip etmek mümkündür. Doktoradan sonra sırasıyla Yardımcı Doçent, Doçent ve Profersör ünvanları alınır.
Lisans üstü eğitim aşamaları:
Lisans eğitiminden sonra sırasıyla, Yüksek lisans (Master), Doktora, Post Doktora (isteğe bağlı) gelir. İngilizce hazırlık hariç, Yüksek Lisans: 1,5-3 yıl, Doktora: 3,5-6 yıl arasıdır.
Yüksek lisansa nasıl başvurulur?
Öncelikle ALES ve ÜDS’ye (veya denk sınavlara: KPDS, TOEFL) girmek gereklidir. Talep edilen puanlar üniversitelere göre değişir. ALES, ÜDS ve mezuniyet ortalamanız hesaplanır ve her üniversite de kendisi bir sınav yapar. Başvuru tarihleri de üniversitelere göre değişir. Genellikle Haziran, Temmuz, Ağustos aylarındadır. Üniversitelerin enstitü sayfalarından bu bilgiler temin edilebilir.
Akademisyenliğin önemi nedir?
Ülkenin geleceğini belirleyen kişilerdir. Gelişmiş bir toplumda topluma yön veren kişiler akademisyenlerdir. Toplumun gelecekteki kapısını şekillendiren her alanda ihtiyaç duyulan insanları eğiten yine akademisyenlerdir.
İyi bir akademisyen aynı zamanda iyi bir rehberdir. Akademisyen,yaşayışıyla da örnektir. Bilimsel olgunluğun vermiş olduğu bakış açısıyla çevresine faydalı olur, insanları yararlı işlere yönlendirir.
Ülkenin dünya ile temas noktaları üniversitelerdir.Akademisyenler dünyadaki bilimsel faaliyetleri takip edip, yeni gelişmelerin nabzını tutarlar. Akademik faaliyetler uluslararası niteliktedir ve ülkenin gelişmişlik düzeyinin bir göstergesidir.
Akademisyenler sorunlara çözümler ararlar.Bilimsel deneyim ve tecrübelerini ülkenin ve toplumun faydasına işler yapmak için kullanırlar.
Akademik kariyerin başlıca zorlukları nelerdir?
Her mesleğin kendine göre zorlukları var. Burada da sürekli öğrencilik söz konusu. Çünkü sürekli okumak, araştırmak ve derlediğiniz bilgileri sözlü ve yazılı olarak iletmek durumundasınız. Ama sürekli öğrenci olmanın ve öğrencilerle birlikte olmanın iyi yanı da var, hep genç kalıyorsunuz!
Kariyer basamaklarını nasıl ve ne kadar zamanda tırmanmak mümkün olur?
Eğer süreleri alt limitlerinde kullanırsanız iki yıl yüksek lisans, 4 yıl doktora çalışması yaptıktan sonra yani üniversite bitince hemen başlarsanız ve uzatma sürelerini kullanmazsanız 6 yıl sonra yardımcı doçent olmaya hak kazanırsınız. Yardımcı doçentlik için gerekli şartları yerine getirince yardımcı doçent, en az 3-4 yıl sonra da doçent olursunuz. (Tabi bu sürelerin uzunluğu bireyin çalışma hızına bağlıdır) Profesör olmak için ise doçentlikten sonra en az 5 yıl gerekir. Doçent ve profesörlük için YÖK tarafından alana özgü olarak belirlenen ölçütlerin yerine getirilmesi gerek. Örneğin eğitim alanında şartlardan biri indekslerden birine giren bir dergide yayın yapmış olmak…
çok yardımı dokundu.ben meslekleri tanıtma kulübündeyim.akademisyenlik mesleğini arkadaşlarımla paylaştım.onlarda çok beğendi.öğretmenimizde panoya asmamı istedi. çok beğendim.başarıların devamını dilerim.güle güle hoşçakal.yardımınız için very very teşekkürler…………………………………….
very very teşekkürler, ne oluyor?
Çok çok teşekkürler, oluyor.
tesekkurler!
bende akademisyen olmak istiorum çok yardımcı oldunuz teşekkürler
en net anlatan sitelerden biri çok teşekkür ederim
Lise 3 öğrencisiyim ama şimdiden bunları araştırmaya başladım. Tarih bölümünde okumak istiyorum ve uzun zamandır böyle bir yazı arıyordum. Emeğinize sağlık çok teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık güzel ve anlaşılır bir çalışma olmuş teşekkür ederim başarılar
proje ödevime yardımcı oldunuz teşekkürler