Todd Alcott’un “Television” (Televizyon) adlı şiirinden esinlenerek hazırlanmış, etkileyici bir video…
Todd Alcott’un “Television” (Televizyon) Adlı Şiirinin Çevirisi:
Bana bak. Bana bak. Bana bak, bana bak, bana bak. Bana bak. Hayır, hayır, hayır, oraya bakma, bana bak, bana bak, bana bak. Bana bakıyor musun? Herkes bana bakıyor mu? Öyleyse herkesin dikkati bende mi? İyi. Yanlış düşünceye kapılma. Hayatını almaya çalışmıyorum. Neye ihtiyacın var? Ne arıyorsun? Senin neye ihtiyacın var? Banyoya mı gitmelisin? Peki. Kalk, banyoya git, geri gel, bana bak. Senin neye ihtiyacın var? Yiyecek bir şeylere mi ihtiyacın var? Peki. Kalk, mutfağa git, yiyecek bir şeyler al, geri gel, bana bak. Neye ihtiyacın var, uykuya? Peki, kalk yatağa git, uyu, kalk, geri gel, bana bak. Tamam. Öyleyse bir anlaşmamız var. Kesinlikle ihtiyacın olanı yapcaksın ve işin bittiğinde geri gelecek ve bana bakacaksın. Programın konusunda endişelenme. BEN senin için buradayım. Günde yirmi dört saat, haftada yedi gün, BEN senin için buradayım. BEN senin için buradayım. Bana ihtiyacın var, BEN buradayım. Beyaz tenli ve açık saçık, şişman ve zayıf, BEN senin için buradayım. BEN senin için buradayım. İnsanlar sana BENİM kötü olduğumu mu anlatmaya çalışıyor? Onlara BENİM senin için burada olduğumu söyle. Günde yirmi dört saat, iyi ve kötü, kalın ve ince, BEN senin için buradayım. BEN senin için buradayım. İnsanlar sana BENİM kötü olduğumu anlatmaya çalışıyor, bunun bana nasıl geldiğini biliyor musun? Ekşi üzümler. BENİM ne olduğumu görüyorsun– hey, hey, hey, hey, hey, hayır, oraya bakma, orada hiçbir şey olmuyor, bana bak, bana bak, bana bak. İnanmayacağın şeylere sahibim. Tehlike? Seks? Aksiyon? Ölüm? Gerilim? Komedi? Hepsi burada, hepsi gelecek sekiz dakika içinde. İnanabiliyor musun? İnanamazsın. İnanılmaz olduğundan buna inanamazsın! Bu bir mucize. Sadece bana bakmaya devam et. Sadece bana bakmaya devam et. Sadece bana bakmaya devam et. Bana bak, bana bak, bana bak, bana bak, bana bak.
Televizyon Bağımlılığı Nedir?
Televizyon bağımlılığı, bir fiziksel bağımlılık olmamakla birlikte Öforik etkisi nedeniyle televizyon izlemenin kişinin yaşamında önemli bir yer tutmasını ifade eden bir rahatsızlıktır. Uyuşturucu madde, video oyunu, internet ve kumar bağımlılığına benzer bir seyir gösterir.
Kişiyi televizyon bağımlılığına iten faktörler içerisinde altta yatan başka bağımlılıkların (alkol bağımlılığı gibi) olması da muhtemel olduğu gibi sosyo-ekonomik nedenler de bulunabilir. Boş vaktin yeterince değerlendirilememesi, kötü beslenme, psikolojik sorunlar televizyon bağımlılığını tetikleyen unsurlardır.
Bağımlı kişiler anksiyete sorunun televizyon karşısında ayarlamak çabasına girebilmekte ve bazı insanlar ise depresyon ve kızgınlık durumlarında televizyona yönelebilmektedir. Televizyonun kimi zaman rahatlatıcı etkisinin bu duruma yol açtığı düşünülmektedir.
Kendilerini televizyon bağımlısı olarak tanımlayan kişilerle yapılan çalışmada, bu kişilerin çok daha kolay sıkıldıkları, kendilerini kontrol etme yeteneklerinin az olduğu ve dikkatlerinin çok kolay dağıldığı da gözlenmiştir. Yıllardır yapılan çalışmaların gösterdiği diğer sonuçlarsa, televizyonla çok fazla zaman geçirenlerin, hiç seyretmeyen ya da az seyredenlere oranla toplum içine daha az karıştıkları, sosyal etkinliklerinin daha az olduğu, fazla ya da hiç spor yapmadıkları, aşırı şişmanlığa daha yatkın olduklarıdır. (Kaynak)
Bir yanıt yazın