Türkiye’de bazı kurumsal firmalar her yıl stajyer alımı yapar. İşte 2010 yılı yaz döneminde satjyer alımı yapacak olan firmalardan birkaçı…
Zorunlu veya istekli, eğer staj yapacaksanız, dikkat etmeniz gereken ilk konu staja başvuru zamanıdır. Özellikle kurumsal firmalar, sadece belirli zamanlarda staj başvurularını kabul etmekte veya stajyer alımı konusunda ilan vermektedir.
Okul döneminde yarı zamanlı, ara tatilde kısa zamanlı staj yapılabilse de en uygun olan ve en çok tercih edilen staj, yaz aylarındaki stajdır. Yaz aylarındaki stajlara en uygun başvuru zamanı ise Mart-Nisan-Mayıs aylarıdır.
Zaten küçük bir hesap yapılırsa; iletişime geçme, kesin tarih belirleme, belgeleri hazırlama, kalacak yer bulma, stajyer kontenjanından yer kapma ve benzeri etkenler staj yerine, staj başlama tarihinden en az birkaç ay önce başvurmanız gerektiğini ortaya çıkaracaktır.
İşte 2010 yaz dönemi için stajyer alımı yapacak bazı firmalar ve detayları:
Alcatel-Lucent: Alcatel staj kontenjanlarını her yıl bölümlerden gelen talepler doğrultusunda belirliyor. Staj zorunluluğu olan öğrencilere öncelik tanıyan Alcatel, stajyerlerini İK departmanı tarafından yapılan toplu mülakat neticesinde seçiyor.
Anadolu Sigorta: Üniversite öğrencileri için 1 Mart – 15 Mayıs tarihleri arasında, meslek lisesi öğrencileri için ise 1 Temmuz – 31 Ağustos tarihleri arasında staj başvurusu kabul edecek olan Anadolu Sigorta, başvurulan departmanda çalışan personel sayısının yüzde 10’u kadar stajyer alımı yapacak. Başvuru yapacak üniversite öğrencileri için zorunlu staj ve başvuru yaptığı staj dönemi boyunca ön lisans veya lisans programı kayıtlı olma şartı arayan şirket, başvuruların şahsen yapılmasını tercih ediyor.
Anadolu Hayat Emeklilik: Sigortacılık, bankacılık ve aktüerya bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerini kabul eden şirket, staj zorunluluğu olan üniversite öğrencilerinin başvuruları değerlendirmeye alıyor. Başvurularınızı www.anadoluhayat.com.tr’ deki kariyer fırsatları bölümünden yapabilirsiniz.
BSH Ev Aletleri: Staj başvurularını kış dönemi için temmuz – ağustos ayları arasında, yaz dönemi içinse nisan – mayıs ayları kabul eden BSH, stajyer sayısını nisan –mayıs aylarında departmanlardan gelen taleplere göre belirliyor. Başvurularınızı www.bsh.com.tr/kariyer adresinden yapabilirsiniz.
Ceva Lojistik: Kış döneminde özellikle zorunlu staj yapmak durumunda olan lise öğrencilerine staj imkânı sunan Ceva Lojistik, yaz döneminde üniversite öğrencilerini tercih ediyor. Üniversitelerin lojistik bölümlerine öncelik tanıyan şirket, ağırlıklı olarak endüstri mühendisliği, işletme veya iktisat gibi bölümlerinde öğrenim gören öğrencileri tercih ediyor. Ceva başvuruları hrturkey@cevalogistics.com mail adresi üzerinden kabul ediyor.
Doğtaş Mobilya: Her yıl ortalama 45 ila 60 stajyeri kabul eden Doğtaş Mobilya, mobilya dekorasyon, büro yönetimi ve sekreterlik, işletme, endüstriyel tasarım, orman endüstri mühendisliği, elektrik mühendisliği, dış ticaret meslek yüksek okulu, pazarlama, bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencilerini tercih ediyor. ik@dogtas.com.tr adresine veya kurumsal İnternet sitesi www.dogtas.com.tr’ye CV’lerinizi yollayabilirsiniz.
Eczacıbaşı Yapı Gereçleri: Staj koşulları ve kontenjanlar hakkında bilgileri, web sitesinden her yıl ilkbahar döneminde duyuran şirket www.eczacibasikariyer.com adresinden staj başvurusu toplayacak.
ETİ: Faaliyet gösterdiği sektörün özelliği nedeni ile çok sayıda staj başvurusu aldığını belirten firma, bu nedenle öğrencilerin staj yapma taleplerini 1 Ocak-30 Nisan tarihleri arasında şahsi başvuru şeklinde kabul ediyor.
Finansbank: Hazine, pazarlama, insan kaynakları, hukuk, dış ilişkiler, iletişim, krediler, operasyon, satın alma ve bilgi teknolojileri bölümleri için stajyer alımı gerçekleştirecek olan Finansbank, dört yıllık üniversitelerin iki ve üçüncü sınıflarını kabul ediliyor. Finansbank başvuruları www.finansbank.com.tr adresinden alacak.
Magic Life: Staj konusunda İŞKUR ile işbirliğine giden Magic Life, her yıl mart ayı içerisinde staj başvurularını kabul ediyor. Kurduğu Magic Life Akademi bünyesinde de stajyer alımı yapan şirkete başvurularınızı www.magiclifeacademy.com adresinden ya da mlhr@magiclife.com’a yapabilirisiniz.
Mercedes-Benz Türk: Stajyer Geliştirme Programı bulunan şirket, İngilizce ve Almanca bilen, mühendislik/işletme bölümlerinde öğrenimlerine devam eden dördüncü sınıf öğrencilerini tercih ediyor. Stajyerlerin okul dışı dönemlerde tam zamanlı, okul dönemlerinde ise haftada iki gün işletmede görev yaptığı Mercedes-Benz Türk, 2010 yılı yaz stajı için yaklaşık 200 kişiyi kabul edecek. Başvurularınızı mart ve nisan ayları süresince www.mercedes-benz.com.tr adresine yapabilirsiniz.
Otokar: 2010 yılında da yaklaşık 150 öğrenciye staj imkanı sağlayacak olan Otokar, Sosyal Güvenlik Primlerinin üniversiteler tarafından karşılanan öğrencileri kabul edecek. Otokar’da staj yapmak isteyen adaylar ik@otokar.com.tr ya da www.kockariyer.com’dan başvuru yapabilirler…
P&G: Yaklaşık 15 kişilik stajyer alımı yapacak şirket, minimum iki ay süren yaz stajı için üniversite dördüncü sınıf ve mastır programı birinci sınıf öğrencilerini tercih ediyor. www.pg.com.tr adresindeki “kariyer” linkinde yer alan formu doldurarak başvurularınızı yapabilirsiniz.
Ran Lojistik: Üniversitelerin lojistik bölümünde eğitim alan adayları tercih eden Ran Lojistik, stajyerleri operasyon departmanlarında görevlendiriyor. 2010 yılı için maksimum 10 kişilik kontenjan ayırmayı planlayan şirket, başvuruları ik@ran.com.tr adresinden kabul ediyor.
SAS Türkiye: İstatistik, mühendislik ve işletme bölümlerinde eğitim alan iyi derecede İngilizce bilen, finans, bankacılık, telekomünikasyon, sigortacılık, istatistik gibi alanlara ilgi duyan gençleri kabul eden SAS Türkiye, başvuruları sastr@tur.sas.com adresinden alacak.
SunExpress: Üniversitelerin ve meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerinde okuyan 30 kişiyi stajyer olarak alacak olan SunExpress, yabancı dile de önem veren şirketlerden…
T –Bank: 2009-2010 dönemi içinde lise ve üniversite stajyer alımlarına devam eden T- Bank, başvurularda zorunlu staj ve son yıl stajlarına öncelik tanıyor. İş / staj başvurusunda bulunmak isteyen adaylar, www.tbank.com.tr adresi üzerinden ya da hr@tbank.com.tr’den CV’leri yollayabilir.
Teknosa: Yaz stajı için, üniversitelerin ikinci ve üçüncü sınıflarını tamamlamış öğrencileri tercih eden Teknosa, özellikle elektronik perakendeciliği konusunda bilgi sahibi olmak isteyen veya bu sektöre ilgi duyan kişileri tercih ediyor. Yaz stajı başvurularını her yıl mayıs ayının sonuna kadar alan şirkete www.teknosa.com/insan_kaynaklari adresinden başvuru yapabilirsiniz.
TNT Ekspres: İngilizce bilgisi orta ve üzeri seviyede, kurum kültürüne uygun ve staj zorunluluğu olan gençleri kabul eden TNT, stajyerin yol masraflarını ve yemek ücretlerini karşılıyor. Staj başvurularınızı 15 Mart -30 Nisan 2010 tarihleri arasında insan.kaynaklari@tnt.com adresine yapabilirsiniz…
TurkNet: Her yıl ihtiyaçları doğrultusunda stajyer alımı yapan TurkNet, staj duyurularını haziran, temmuz ve ağustos aylarında http://ik.turk.net adresi üzerinden duyuracak.
Yapı Kredi: Üniversitelerin ikinci ve üçüncü sınıfını bitiren öğrencilere staj imkânı tanıyan banka, mezuniyet tarihi yakın öğrencileri de mezuniyet sonrasında işe almak üzere değerlendiriyor. Başvurularınızı www.yapikredi.com.tr adresinden yapabilirsiniz.
Bu arada şu iki sorunun yanıtını biliyor musunuz?
berna der ki
staj yapıcam ama şirketler kesin detaylı bilgi vermiyor.
İbrahim Avcı der ki
Şirketlerden nasıl bir bilgi istiyorsun Berna?
burcu der ki
ben lojistik bölümü öğrencisiyim.zorunlu stajımı kendimi geliştirmek adına istanbul lojistik şirketlerinde yapmak istiyorum.bikaç şirkete mail attım ama cvp gelmedi.ne yapmalıyım?
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Burcu,
İlan vermeyen şirketlere başvuru yapmak büyük olasılıkla sonuç getirmeyecektir. Bu nedenle öncelikle yenibiris, kariyer.net gibi ilan siteleri üzerinden stajyer ilanlarına bakman senin için iyi olacaktır. (Bu sitelerde profilin yoksa, bir an önce oluşturmalısın.) Kendini geliştirmek için de bunu yapmak istediğine göre en iyi yol bu olacaktır; çünkü sadece kurumsallaşmış firmalar bu iki siteye ilan veriyor ve stajyerleri ciddiye alarak seçiyor.
Bunun dışında yapabileceğin diğer şey ise; tanıdıklar aracılığıyla staj yeri ayarlamak. İK çevrelerinde “network” olarak adı geçen çevre edinme bu konuda da çok etkili. Bu konuda kendi çevreni kullanabileceğin gibi, hocalarında da belki destek alabilirsin.
Son olarak, yine büyük çaplı, kurumsal lojistik firmalarının İK (insan Kaynakları) birimleriyle iletişime geçip bir görüşme talep edebilirsin ya da en iyisi, yapabiliyorsan öz geçmişinle birlikte doğrudan görüşmeye gitmek olabilir. Bunun içinde kurumların internet sitelerindeki İK bölümünü, varsa iletişim form ve e-posta adreslerini kullanabilirsin. Ama telefonla görüşme talep etmen şansını artıracaktır.
Son olarak, görüşmede şansını artırmak için, başvuru yapacağın firma hakkında araştırma yapman ve neden bu firmada ve hangi bölümünde staj yapmak istediğini belirtmen de iyi olacaktır.
Stajını ne kadar ciddiye alırsan o kadar iyi olacaktır, bu nedenle dilersen aşağıdaki bağlantıyı tıklayıp mülakatlarda karşına çıkabilecek bazı soruları da görebilirsin.
https://www.ilgilibirbilgi.com/is-gorusmesinde-karsiniza-cikabilecek-30-soru
Başarılar dilerim…
KADER der ki
Üretim stajı için yer arıorum yardımcı olursanız süper olur…
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Kader,
Üstteki firmların dışında, yenibiris.com ve kariyer.net sitelerinde arama yapman ve ilgili firmaların sitelerine de göz atmanı tavsiye ederim. Hatta uygun olabileceğini düşündüğün yerlere şahsen başvurman en iyisi olacaktır. Bu staj konusunda ciddi ve istekli olduğunu gösterecektir.
Senin için önerebileceklerim bu kadar.
Başarılar…
ali der ki
çizim grafik neresi alır nereye başvumamlazım
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Ali,
Bu konuda birçok alternatif mevcut, ilgi alanına göre reklam ajansalarına, web ve moda tasarım şirketlerine, tekstil firmalarına, ambalaj şirtketlerine, yayın evlerine, matbaalara, takı firmalarına ve bu konuda ders veren kurumlara başvurabilirsin. Alternatifleri sen de artırabilirsin, şu an için aklıma gelenler bunlar.
Başarılar…