Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin sınavlara hazırlanırken yararlanabileceği birçok kaynak var. İşte temel kaynaklarla ilgili kısa bilgiler…
Ders Kitapları
Öğrencilere kayıt sonrasında ders kitapları veriliyor. Öğrenciler bu kitaplardaki ünite sayısının yarısından vizede, tamamından ise finalde sorumlu tutuluyorlar.
AÖF ders kitaplarının en güzel özelliklerinden biri, her ünite sonrasındaki “Kendimizi Sınayalım” başlıklı sorular. Bu soruları cevaplayıp kontrol ettikten sonra, eğer hata yaptıysanız, cevap anahtarı sizi çalışmanız gereken konuya yönlendiriyor.
Televizyon ve Radyo Programları
AÖF için hazırlanan televizyon programları TRT 4’de sabah ve akşam (tekrar) olmak üzere 2 kez yayınlanıyor. Radyo programlarıysa TRT Radyo 1’de yayınlanıyor.
TV ve radyo programlarının yayın zamanları her yıl Anadolu Üniversitesi‘nin sitesinde ilan ediliyor.
İnternet Üzerinden E-Öğrenme
Şu anki Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin en çok tercih edeceğini düşündüğüm kaynak: E-Öğrenme Portalı E-kitap, e-televizyon, e-alıştırma, e-sınav, e-sesli kitap, e-danışmanlık… İşin “e”si 7/24 her an size uygun olan en iyi yöntemle sınavlara hazırlanmanızı sağlayacak olan yer, e-öğrenme portalı.
Üstteki ve farklı kaynaklardan bir veya birkaçı ile konuları öğrendikten sonra, mümkün olduğunca çok soru çözmek iyi bir hazırlık yöntemi olacaktır; çünkü sınav soruları -genellikle- kitap ve alıştırmalardaki sorulara paralel olarak çıkıyor.
Aynı zamanda geçmiş yıllara ait soruları da çözebilirsiniz.
Başarılar!
hicran der ki
merhaba arkadaslar ben aöf iktisat 1. sınıf ögrencısıyım ayrıca yenı evlendim soyadım ıcın ögrencı kımlıgımı degıstırmem gerekır mı? yardımcı olursanız sevınırım benım gıbı butunlemeye kalanlara basarılar…
İbrahim Avcı der ki
Evlilik cüzdanınızla birlikte size en yakın büroya gidip danışmanız sizin için daha iyi olacaktır.
hilal der ki
slm ben bısey sorcam hazırlık sınıfında okuyan bı ablam var önlisans mezunu hazırlıkta 4 tane ders varr bu derslerınden hepsını verırse ancakk 3 sınıfa gecebılır dıye bılıyorum ben.yokssa 2sini versede bırüst sınıfa gecebılırmıı?
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Hilal, 2 tanesini verse de kaldığı derslerden sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilir.
hakan burak der ki
peki arkadaşlar ben gecen dönem hazirlikta sadece bir ders verebildim bu sene 3 dersten girecegim bu sene gecmem için 3 dersi birden mi vermem gerekir?yoksa yine 2 dersten gectigim zaman bi üst sinifa gecmem yeterli mi tabi sorumlu olarak?
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Hakan,
Bir üst sınıfa geçmek için en fazla 2 dersinizin kalması gerekir. Yani bu 3 dersten birini veririsen, bir üst sınıfa diğerlerinden sorumlu olarak geçersin.
Başarılar…
cansu der ki
mrb bende hazırlık ögrencisiyım sınavdan cok korkuyorm özellikle iktisattan ve genel muhasebeden öneriniz olursa sevinirm
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Cansu,
AÖF için en iyi yol bol bol test çözmek. Özellikle kitaplarda ünitelerden sonraki soruları, e-öğrenme portalındaki e-alıştırmaları ve çıkmış soruları çözmek önemli. Tabii yanlışların üzerine düşünüp, gerekirse konuları tekrar okuyarak. Çünkü sınavlarda aynı sorular çıkmasa da, pararlel sorular yer alıyor. Bu sayede sınavda nasıl sorularla karşılaşabileceğini tahmin edebilir ve buna göre hazırlanabilirsin.
Üstelik, alıştımarları yaptıkça kendine olan güvenin de artacaktır. Çünkü şu anda ya geçemezsem diye düşünüyorsun ve bu tamemen kurgu. Testlerden sonraysa, gerçekte neyi ne kadar başarabileceğini gerçek anlamda tartabilirsin. Tabii başlangıçta yanlışların olacaktır, bu da hayal kırıklığı yaratmasın.
Ve mümkün olduğunca rahat olmaya bak; çünkü stres sınavlar için en büyük sorun. Rahatlıkla yapabilceğinden emin ol. Üstelik ara sınav, sonrasında finaller, hatta bütünleme sınavları dahi var. Gerekli ilgiyi gösterdikten sonra rahatlıkla geçeceğinden emin olabilirsin.
Başarılar…
çiğdem der ki
merhaba ben kamu yönetimi 2.sınıftayım matemetik ve muhasebeden alttan dersim var bunlardan nasıl geçebilirim çalışıyorum da ama bu sene kalıcam korkusu sardı lütfen yardım
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Çiğdem,
AÖF’ün en iyi çalışma yolu bol bol soru çözmek; çünkü sorular alıştırma ve çıkmış sorularla paralel çıkıyor. Bu nedenle mümmkün olduğunca çok soru çözüp, hataların üzerinde durman iyi olacaktır. Ve elbette kendini de mümkün olduğunca rahat tutman gereki; stres sınavlar için en büyük sorundur.
Elinden geldiğince çalışırsan, sonrasında endişelerinin yok olacağını göreceksin. Çünkü yeterince çalışırsan kendine olan güvenin gelecektir.
Başarılar…
RECEP der ki
merhaba..ben işim gereği hiç ders çalışamıyorum…günde 13 saat çalıştığım için geç saatlerde yorgunluktan erken sattlerde ise uykusuzluktan ders çalışamıyorum…işyerinde çalışmna olanağımda yok..üstelik çalışmak zorundayım..işletme 3, sınıf öğrencisiyim…ne tavsiye edersiniz…
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Recep,
Bu durumda en azından geçer bir not alabilmek için e-alıştırmara bakman, kitapta her ünitenin sonunda yer alan özet kısımlarını okuman ve ders videolarını izlemen sanırım yeterli olacaktır.
E-öğrenme portalindaki alıştırmalarda konular kısa kısa veriliyor ve hemen ardından da sorularını çözdüğün için aklında oldukça iyi yer tutabiliyor. İnternetten çalıştığın için de (sürekli tıklaman gerektiği, flaş animasyonlar olduğundan) dikkatin daha uzun süre açık kalacaktır.
Ders videolarını da ışıkları kapatıp ve bilgisayarını kapanmaya kurduktan sonra izlemen seni bir tür ilizyona sokacaktır. İyice uykun gelse bile sesler bilinç altında yer edecektir. Her yer karanlık olduğundan ve gece sessizliğinden sadece derse odaklanacaksındır. (Tabii hemen uyuku moduna girmemelisin)
Kitapta her ünitenin sonunda yer alan özetleri okuyup hemen ardındaki testleri çözüp, bir de özeti tekrar sen yazarsan, yine aklında daha uzun süre yer edecektir. Üstelik yazdığın notları işe gidip gelirken de gözden geçirme imkanın olur.
Tüm bunları yaparken de senin çalışmak zorunda olan biri olduğunu ve derslerin için elinden geleni yaptığını kendine telkin edebilirsin. Çünkü stres olmana gerek yok. Sen her akşam iş dönüşünde “mümkün olduğunca” derslerinle ilgileniyor olacaksın. Bu vb. şekilde de aklını rahatlatarak ve “sınavı geçer miyim, nasıl çalışacağım” gibi düşünlerle zihnini meşgul etmemeye çalış lütfen. Akşamları aklında sadece okuduklarını öğrenme isteğini içinde barındır ve yine aklında sadece okudukların varken uyu.
Senin için tavsiye edebileceklerim şu an için bu kadar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Başarılar…
şeref der ki
Merhaba ben aöf kamu yönetimi 2.sınıftayım.Alttan matematik dersim var.Bu sene de çalıştığım için matematik dersini vereceğimi zannetmiyorum.Aöf den atılma gibi bir problem olur mu? Cevaplarsanız sevinirim.
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Şeref,
AÖF’te okuldan atılma söz konusu değil. Sadece önlisans programlarının 4, lisans programlarının 7 yılda bitirilmesi gerekiyor. Aksi halde öğrencilik haklarından (paso, askerlik tecili vb.) yararlanılamıyor; ama sınavlara girmeye devam ediliyor.
Başarılar…
tubaa der ki
merhaba.. Büt Sınavına az kaldı 2.sınıftayım fakat 3 e geçmem için 1deki matematik dersini vermem şart sadece mat dersim kaldı ve hiç anlamıyorum matematkten bu kalan süre içersinde en hızlı ve anlaşılabilir şekilde sınava nasıl hazırlanabilirim =((
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Tuba,
Bence en hızlı çalışma yolu kitaplarda her ünitenin sonunda yer alan özet kısımları okumak, orada yer alan testleri çözmek ve e-öğrenme portalındaki alıştırmaları yapmak ve yine oradaki testleri çözmektir. Çünkü bu kısımlarda her şeyin özü verilmektedir, yani tamamı değil ancak geçer not aldırabilecek kadarı.
Umarım her şey yolunda gider.
Başarılar…
ebru der ki
mrb aof adalete bu yıl kaydoldum aof den verdikleri kitaplar yeterli olurmu çalışmak için yoksa yardımcı kitaplarada ihtiyaç varmı
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Ebru,
Ders kitapları ve yukarıda yer alan diğer kaynaklar, gerekli ilgiyi gösterirsen, kesinlikle yeterli olacaktır, emin olabilirsin. AÖF’ün temel prensibi zaten verilen kaynaklarla öğrecinin kendi kendine öğrenmesi üzerinedir. ama tekrarlıyorum, gerekli ilgiyi gözterirsen.
Bunun dışında dilersen, sadece bir adet çıkmış sorular test kitabı alabilirsin, fazlasına kesinlikle gerek yok.
Başarılar…
hatice der ki
merhaba ben de işletme 1 öğrencisiyim bütünlemelere giricem eylül de bütünleme sınavları tüm konularımı içeriyo onu öğrenmek istedim
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Hatice,
Evet, aynı final sınavı gibi tüm konular dahil.
Başarılar…
sibel der ki
mrhb bn adalet bölümü okuyorum, bütünlümeye kaldım bütün konular dahil mi?
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Sibel,
Evet, bütünleme sınavında bütün konular dahil.
Başarılar…
neslihan der ki
Merhaba, ben İktisat 4. sınıf öğrencisiyim. Tek bir dersten bütünlemeye kaldım (Türkiye Ekonomisi), onu da geçersem mezun oluyorum inşallah. Artık bitsin istiyorum. Bu dersin bu seneki vize ve final soruları çok zordu. Benim sorum; bütünleme sınavında aynı yıl yapılan vize ve final sınavındaki sorulardan çıkabilir mi? (Bu arada vize ve final sınavında geçmiş yıllara ait hiç soru yoktu) Yayın evlerinde satılan soru bankası kitapçıklarındaki sorular sınav sorularıyla uyuşmuyor, e-öğrenme sitesinde de bu dersinalıştırma ve testi yok. Nasıl çalışıcam bilemiyorum. Ne tavsiye edersiniz?
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Neslihan,
Eğer söylediğin gibiyse, ders kitaplarında, her konudan sonra yer alan özetlere ve alıştırma sorularına ağırlık vermeni öneririm. Bu şekilde tüm konular hakkında en azından temel bilgiye sahip olur ve sorular karşısında fikir yürütme, ya da doğrudan cevap verme imkanın olabilir.
Başarılar…
Samet Tonkuş der ki
AÇIKLAYICI BİLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
İbrahim Avcı der ki
İşinize yaradığına sevindim. 🙂
ayşegül der ki
slm ben adalet 1.sınıf öğrencisiyim 8 ders var bunlara hangi sıra ile çalışmalıyım??Geçmiş sınav sorularını nerdn temin etmeliyim?????????
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Ayşegül,
Tüm derslerin sınavı aynı haftasonu yapılacak, bu nedenle hepsine düzenli olarak çalışmalısın.
Geçmiş sınav sorunlarından çok yukarıda bahsedilen çalışma yöntemlerini öneririm. Tabii eski sınav sorularına çalışmak da oldukça yararlı. Bunun içinde sahafları incelemeni öneririm. Ya da piyasadaki çeşitli fotokopicilerden veya çeşitli yeni yayınlardan (kitaplardan) bu soruları temin edebilirsin.
Kitap yayıncılarının ismini vermek istemiyorum; çünkü reklamdan ziyade onların sana vereceği soruları sen zaten e-öğrenmeden temin edebilirsin. Yani ücretsiz elde edebilceğin bir şeyi sana satıyorlar.
Bunun dışında AÖF sisteminin bir uzaktan öğretim sistemi olduğunu ve öğrencilerin ders çalışması için gerekli her türlü hizmeti verdiğini hatırlatmak isterim.
Bu, okulda sana verilen ders kitaplarının dışında, gidip farklı kitaplar satın almak ve ekstra çalışmak gibidir.
Başarılar… FaceBook İlgili Bir Bilgi / Twitter İlgili Bir Bilgi
ysmn der ki
arkadaşlar ben kamu yönetimi 3. sınıf öğrencisiyim her yolu denedim en rahat geçme yöntemim sözeller için şöyle –> geçmiş yılın sorularının çıktılarını alıyorum bi kaç kez üzerine işaretlemeden çözüyorum sınavda benzerini yada aynısı çıkıyor çıkmazsa bile çalışmadıysanız en azından fikir sahibi oluyorsunuz sayısalsa çok zor geldi özellikle 1. sınıf matematikte murat kursuna başvurdum sıfır olduğum matematikte harika yardımcı oldular yardım almak şart ama her ders için değil sayısallarda çok zorlanılıyor bazı şeyleri gözden çıkarmak lazım bende çalışıyorum imkanım yok demeyin imkanlar bizim elimizde..
can der ki
fınallere nasıl çalışmalıyız pekı
İbrahim Avcı der ki
Yukarıda tüm detaylar yer alıyor. 😉
Sinann der ki
ders videolarına nerden bakabilirim
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Sinan,
Ders videolarına e-öğrenme portalından ulaşabilirsin. http://eogrenme.anadolu.edu.tr/
Başarılar… FaceBook İlgili Bir Bilgi / Twitter İlgili Bir Bilgi
İbrahim Avcı der ki
Merhaba Sinan,
Ders videolarına e-öğrenme portalından ulaşabilirsin. http://eogrenme.anadolu.edu.tr/
Başarılar… FaceBook İlgili Bir Bilgi / Twitter İlgili Bir Bilgi