Başarılı olmak, girişimci olmak ya da en basit haliyle iyi para kazanmak için eğitim gerçekten şart mı?
Bir düşünün; neredeyse her şey hakkında bilginin internet üzerinde bulunabildiği bir dünyada yaşıyoruz. İnternette yer alanlarsa kitaplardan, kitaplarda yazanlar da stajlardan, işlerden ya da akıl hocalarından öğrenilebilir durumda. Bu durumda da insanın aklına “O halde eğitim şart mı?” sorusu geliyor.
Çevrenize sorduğunuzda herkes farklı gerekçelerle, farklı yanıtlar veriyor. Birkaç başarılı internet girişimcisine baktığımızaysa şunu görüyoruz: Mark Zuckerberg FaceBook’u kurduktan hemen sonra Harvard üniversitesinde aldığı eğitmi bıraktı ve sitesi üzerine yoğunlaştı. Microsoft’un kurucusu Bill Gates de Harvad’a gitti. Google’ın kurucusu Larry Page ve Yahoo’nun kurucusu Jerry Yang Stanford’a gitti. Steve Jobs (Apple) Reed College’da sadece bir dönem eğitim gördü. Michael Dell (Dell), Teksas Üniversitesi’ni 19’unda terk etti.
Eğitim Almanın Birkaç İyi Yanı:
- Önemli arkadaşlıklar ve değerli bir çevre edinirsiniz.
- Derin bilgiler edinirsiniz.
- Mezuniyet belgesi size bazı kapıları açar.
- Eğlencelidir.
Eğitim Almanın Birkaç Kötü Yanı:
- Pahalıdır.
- Uzun zaman harcatır.
- Sizinle ilgisi olmayan eğitimler alırsınız.
Birkaç Soru:
- Ne istediğinizi şimdien biliyor musunuz? Amacınıza yönelik girişimlerde bulundunuz mu?
- Öğrenme şekliniz ne? Biri size anlattığında mı anlıyorsunuz, yoksa kendiniz kendinize mi öğretebiliyorsunuz?
Karar:
Karar sizin! Çünkü bu konuda bir genelleme yapmak mümkün değil, ya da öyle mi? “Bence” sadece ne istiyorsanız onu yapın, kenidinize güvenin ve arkanıza bakmayın.
Konu açılmışken, biraz geçmişe gidip Nazan Öncel’in ilgili bir şarkısını dinlemeye ne dersiniz?
Eğer bu yazıyı buraya kadar okuduysanız ve aklınızda “Ben ne iş yapacağım?” sorusu varsa, oldu olacak bir de alattaki videoyu izleyin, bu geceyi zihinizi kuracalayan sorular ve biraz da ilhamla geçirin.
sule der ki
lise 2. sınıftayım; ne istedigimi bilmiyorum bi amacım yok.. ama hedef bu kadar onemlimiki…
İbrahim Avcı der ki
Şule, bir hedefin olmadan hayatını sen şekillendiremezsin. Hayatın başkaları tarafından ya da gelişi güzel bir halde şekillendirilir. Bu da sonrasında büyük pişmanlık yaratabilir.
Belki senin için kesin bir hedef belirlemek şu an için zor olabilir; ama hiç mi hayalin yok? “Hayatımı şu işi yaparak geçirmek isterdim…” diye hiç düşünmüyor musun? Elbet aklında bir şeyler vardır. Önemli olan kendi hayatını, kendi isteğin doğrultusunda şekillendirmektir.
Çünkü bu hayat senin ve her ne kadar erken onu isteğin doğrultusunda şekillendirmeye başlarsan, hayallerine ulaşma ihtimalin de o kadar artar.
Bu nedenle öncelikle kendi kendine şunu bir sor; sen hayatını nasıl geçirmek istiyorsun? Ve şu sözü de bir düşün lütfen, “Sevdiğiniz işi yaparsanız, hayatınız boyunca bir gün dahi çalışmış olmazsınız.”
sule der ki
ben kız meslek lisesinde cocuk gelişimi bolümü okuyorum ama cocukları hiç sevmem. zaten o okula nasıl gittiğimi bile anlamadım. üniverste içinse hiç bir düsüncem yok. benim ilk hedefin 5. sınıftaykendi o zamanda ilk okul öğretmenim sınıftan bi kac kişiyi toplayıp sizin hedefiniz fen lisesi demişti ki; ben daha onun ne demek olduğunu bile bilmiodum. o günden sonra geleceğe dair hiç bi düsüncem olmadı benim. pekte inanmıyorum acıkcası hedef filan..
İbrahim Avcı der ki
Hedefinin olmamasının neden olduklarını kendin söylüyorsun Şule. Kız meslek lisesinde okuyorsun; ancak bu okula nasıl gittiğini dahi bilmiyorsun. Üstelik çocukları da hiç sevmiyorsun. İşte bu yukarı yazdığımın birebir örneği.
Sen kendi adına kararlar almadığın için, şu ana kadar sadece sürüklenmişsin. Eğer kendine bir hedef belirsen, gideceğin yol ve yapacakların belli olur. Aksi halde şu anda lise yaşamında yaşadığın sıkıntıları, hayatın boyunca devam ettirirsin.
Bu arada “hedef” olarak illa bir bölüm, okul, üniversite olması gerekmiyor, bunu öyle anlama. Sadece sen ne yapmak istiyorsun, onu belirlemelisin.
Bu hayat senin ve tercihlerini de sen belirlemelisin.
sule der ki
belki söylediklerinize haklı olablirsiniz.. ama nasıl bu kadar emin olduğunuzu anlamıyorum, sonucta gelecekten bahsediyoruz ve gelecegi kimse bilemez değil mi.. elmayı hedef alıp at gözlükleriye ona kosmak beni engellemez mi? siz de dahil olmak üzere bana herkezin söyledigi sey aynı; ‘gelecege dair bi hedefin olsun.’ bu şey gibi degil mi hani bi cizgi ciz o cizgide yürü.. iyde gozlerim kapalı ne kadar ilerleyebilirmki ben. doğru; bu hayat benim ama tercih etmek istedigim bi secenek yok, bos bırakmayada gonlüm razı olmyo, sallamaktan baska var mı çare?
İbrahim Avcı der ki
Evet, Şule hedef belirlerken kesinlike söylediğin gibi olmamalısın. At gözlükleriyle körü körü olmaz bu gidiş haklısın, çünkü farklı imkanları da kaçırırsın. Sadece kısa vadeli, uzun vadeli bazı amaçlar belirlersen, kendin için bir şey yaparsın. Bu amaçlar için uğraşırken de farklı beklentiler edinebilir, farklı kapılar görebilirsin. Yani kendini keşfeder, gerçekte neler istediğini fark etmeye başlarsın.
Nasıl emin olabilirim? Çünkü, bu konuda verebileceğim en iyi örneklerden biri de benim. Sürekli kendime hedefler belirlerim. Bir süre en mükemmel gibi gelen daha sonra öyle görünmez ya da karşıma farklı yollar çıkar ve onları tercih ederim. Veya koşullar bunu gerektirir.
Kısaca; İngilizce öğretmenliğinden, dil bilimciliğe, halkla ilişkilerden, web tasarımına, TV haberciliğinden, kariyer danışmanlığına ve son olarak da internet gazeteciliğine merak saran biriyim. Bunların hepsi için bir süre elimden geleni yaptım ve gün be gün gerçekte neler istediğimi, neler yapabileceğimi öğrendim ve bu hala devam ediyor. Yani benim de düz bir çizgi üzerinde gittiğim asla söylenemez; ancak her zaman hayatımdan daha büyük zevk alıyorum. Lüzumlu, lüzumsuz pek çok şey yapsam da kendim için yapıyorum ve inan bu çok büyük bir haz veriyor. Ve hepsinin birleşiminden ben oluşuyorum.
Aslında senin şu anda bunları düşünmen bile arayış içerisinde olduğunu gösteriyor. Anladığım kadarıyla senin asıl ihtiyacın olan da biraz ilham. “İşte budur!” diyeceğin bir seçenek henüz görememişsin. Neler yapabileceğini, önündeki alternatifleri görebilmen lazım. Belki bunun için elinin altındaki interneti kullanabilirsin. Merak ettiğin insanların hayatlarını, başarı hikayelerini okumak sana fikir verebilir.
Hemen şu an karar veremen gerekmiyor; ama bir arayış içinde olman gerekir Şule. Çünkü bu konu üzerine düşünmeden, önündeki seçenekleri görmeden, kendi seçimini yapamazsın. Ve bunu yaparken, senin de söylediğin gibi dar bir bakışla, at gözlükleriyle bakmamlısın. Aklına gelenleri değil, gelmeyenleri buşmaya çalışmalısın.
Ve Şule asıl olanı da biraz ıskalamaya başladık. Bunu yaparken kesinlikle karamsar olmamak gerek. Hey, bu senin hayalin! Hayal kurmak da güzeldir. 😉
Toparlarsak, Şule mümkün olduğunca hayal kur ve bunu yaparken de zevk al. Ve hayallerin için de elinden geleni yap, lütfen.
Benim sana söyleyebilceklerim bunlar, umarım her şey istediğin gibi olur.
sule der ki
var tabiki hayallerim.. insanları tanımayı, onların yaşayışlarını; düşüncelerini, üzüntülerini, sevinclerini bilmeyi cok isterim. sizi tanımakta cok güzeldi’ tesekkür ederim..