Kendi evinizin müteahhiti olun! Geçici Müteahhitlik Belgesi alarak kendi evinizin müteahhitliğini üstlenebilirsiniz…
Kendi evini yapmak isteyen kişiler, yapı inşaat alanı 500 m² geçmeyen alanlarda Geçici Müteahhitlik Belgesi alarak kendi evinin müteahhitliğini üstlenebilir.
02 Mart 2019 Tarih ve 30702 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik” in Genel Hükümler 5 inci maddesinin 2 inci fıkrasında “Tek parselde bir bodrum katı dışında, en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda; yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel maliki kendi yapısını inşa edebilir. Bu durumdaki yapılar için ayrıca yapı müteahhidi aranmaz. Sadece o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir defaya ve tek bir yapıya mahsus olmak üzere, yapı sahibine geçici yetki belgesi numarası verilir. Yapı sahibinin aynı zamanda yapı müteahhitliğini üstlendiği durumlarda sözleşme şartı aranmaz.” hükmü bulunmaktadır.
Bu kapsamda Geçici Müteahhitlik Belgesi için iş ve işlemler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.
Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde Geçici Yapı Müteahhitlik Yetki Belgesi Numarası Verilebilmesi İçin İstenen Belgeler şu şekildedir;
1- Tapu fotokopisi
2- Nüfus Cüzdanı fotokopisi
3- Halk Bankası Bakanlık 118 kodlu Hesabına TC Kimlik No ile 850 TL yatırıldığına ait dekont aslı (Havale ve Eft işlemleri ile yatırılan ücret dekontları kabul edilmemektedir.)
4- Yetki Belgesi Başvuru Formu (EK-1)
5- Geçici Belge nosu için aşağıda bulunan geçici müteahhitlik yetki belgesi numarasının kullanımına ilişkin bilgilendirme doldurulacaktır.
6- Müşterek tapularda ortaklardan noter onaylı muvafakatname istenmektedir.
7- Vekaleten başvuru yapılması halinde Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünde yapı müteahhitliği yetki belgesi numarası almakla ilgili ibarenin vekaletnamede olması zorunludur.
UNUTMAYIN: Geçici yapı müteahhitliği yetki belge numarası alınabilmesi için yapılacak inşaatın (Bodrum kat hariç, en çok 2 katlı olacak biçimde) toplam inşaat alanı 500 m2’den küçük olma şartı vardır.
Ancak sitede belirtilmese de resmi işlem aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki belgeleri toplama aşamasında iliniz sınırlarında yetkili İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nü telefon ile arayarak. Yapı Müteahhitliği ile ilgili birimden bilgi alma kısmıdır. Bu görüşmelerde 3 numaralı istenen ücretin yatırılabilmesi için gereken bazı iş ve işlemler yapılmaktadır. Bu işlemler sonucunda telefonunuza gelen SMS ile doğrudan Halk Bankası’na giderek ödeme yapılmaktadır. Ayrıca güncel ödenmesi gereken tutarlarında tam bilgisi bu şekilde alınabilmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde belirtilmese de telefon ile yapılan görüşmede E-Devlet sistemi üzerinden Tapu Kayıt Bilgileri’ni içeren QR kodlu (karekod) bir belgenin de belgeler arasına eklenmesi gerekmektedir. (Ücretsiz Tapu Kayıt Belgesi Nasıl Alınır?)
Tüm belgeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gidilerek başvuru yapılmaktadır. Her ne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde Form bulunsa da İl Müdürlükleri’ndeki formlar ile farklılık gösterdiğinden, sizden başka bir form doldurmanız talep edilebilir. Ayrıca bir form doldurulması durumunda ilgili belgeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü vermektedir.
Başvurunun tamamlanmasından yaklaşık 1 hafta sonra Geçici Yapı Müteahhitlik Yetki Belgesi Numaranız çıkmaktadır.
Müteahhitlik belge numaranızı telefon ile bilgi alarak veya https://yambis.csb.gov.tr/ adresinden vatandaş girişi sayfasından öğrenebilirsiniz.
Şimdiden hayırlı olsun…
Bir yanıt yazın