Yaşadığınız tüm kötü anılardan kurtulmanın bir yolu olsun ister miydiniz? İsviçre’nin Freidrich Miescher Enstitüsü’ndeki araştırmacılar da bunun için çalışıyor ve kötü hatıraları silecek bir ilacın üretilebileceğini iddia ediyor.
Hayvanlar üzerinde çalışmalar yapan araştırmacılar, memelilerin beyninde kötü hatıraların muhafaza edildiği bölümün korunmasını engelleyen bir ilaç üretebileceklerini söylüyor. Hayvanlar üzerinde elektrik şoklarıyla testler yapıldığı için, doğal olarak, hayvanlar bu şoka bağlı olan seslerden korkar hale getirilmiş. Bu ilaç sayesinde de bu korkularından kurtarıldıkları iddia ediliyor. Araştırmayı yapan bilim insanları insan beyninin de benzer bir muhafaza yapısına sahip olduğu için, bu ilacın bizler üzerinde de işe yarayacağını düşünüyor.
Öncelikle hayvanlar üzerinde ne zaman test yapılmaktan vaz geçilecek merak ediyorum. Birçok bilim insanı insanlarla hayvanların benzer özelliklere sahip olsa da bu testlerin doğru sonuçlar veremeyeceğini söylüyor. Tüm bunlara rağmen bu tür testler devam ediyor.
Kötü anılardan kurtulma fikrine gelince, evet pek çok kişi bazen tüm sıkıntı anları unutmak ister. Ancak tüm bu olumsuz anlar ve deneyimler kişinin hayat tecrübelerinin bir parçasını oluşturmaz mı? Bu da kişinin karakterini oluşturmasının yanı sıra, onun aynı hataları tekrar yapmasını da engelleyecektir. Bu anıların, deneyimlerin her ne kadar kötü de olsa aklınızdan silindiğini düşünün, tam bir felaket bence. Buna güzel bir kurgu örnek de Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) adlı bir film.
Bu filmde Joel Barish (Jim Carrey)’in eski sevgilisi Clementine (Kate Winslet) yaşadıkları iki yıllık ilişkiye dair tüm anılarını gizemli tıbbi bir müdahale ile kafasından sildiriyor. Bunu öğrenen Joel de çok üzülüyor ve aynı prosedürü kendi üzerinde uygulatmaya karar veriyor. İşlem gerçekleştirildiği sırada da bundan vaz geçmek istiyor. Filmin en etkileyici anları da burada başlıyor. Bu filmi henüz izlemediyseniz, emin olun hata yapıyorsunuz. Bir fikir vermesi için işte filmin fragmanı:
Her ne kadar buna karşı olsam da sanırım bu ilaç üretilirse oldukça büyük talep görecektir. Çünkü pek çok insan kötü hatıralarından kurtulmak için alkol ve diğer zararlı maddeleri kullanmaktan zaten hiç çekinmiyor. Bu en azından tıbbi ve bilimsel bir çözüm olacaktır.
Siz ne dersiniz, bu ilaç üretilmeli mi?
Bir yanıt yazın