Dünyanın baş düşmanı “kımıl zararlısı” gibi davranan insanlardan başka ne olabilir ki?..
Çevre bilinci yaratmak için dünyanın gelecekte başına gelecebilecekleri -aslında şu anda başına gelenleri- anlatan bir animasyon video:
Kımıl Zararlısı Nedir?
Buğdayların başak verdiği sırada tanelerine dadanıp özsuyunu emerek buğdayı mahveden, öldüren bir böcektir. Kımıl boz toprak renginde 11-12 mm uzunluğundadir. Kışı yüksek yerlerde geçirir, ilkbaharda ovalara iner. Yumurtalarını sıra halinde yaprakların alt yüzüne bırakır, dolaysı ile buğday tanesinin dolmasını engeller.
Hububat sahalarının en önemli zararlılarından biri olan kımıla karşı, uzun yıllar devlet yardımı mücadelesi uygulanmıştır. Bu zararlı zaman zaman epidemi yapmış ve büyük zararlara neden olmuştur. Bazı yıllarda kımıla karşı ilaçlama yapılan alanlar yüz bin dekarlarla ifade edilmiştir. Kımıl mücadelesi, yıllardan beri devlet yardım mücadelesi şeklinde yürütülmüş, devletçe sağlanan, ilaç ve ilaçlama aletleri, kımıl mücadelelerinde üreticilerce kullanılmıştır. Ancak son yıllarda mücadelelerde, toz formülasyonlu ilaçların yerini, sıvı formülasyonlu ilaçların alması ile, uygulamalarda çiftçilerin kendi ilaçlama aletleri devreye girmiş, bunun sonucunda da uygulamalar kolaylaşmış ve ilaçlamaların başarı oranı artmıştır. Son yıllarda, zararlı kesafetinde görülen önemli düşüş, büyük ölçüde uygulamalardaki bu değişikliklerden kaynaklanmaktadır. 2000 yılından itibaren yine kımıl mücadele ekipleri oluşturulmuş, ancak kımıl mücadelesi yönetimli çiftçi mücadelesi şeklinde uygulanmaya başlamıştır.
Bir cevap yazın