“Oryantasyon” denildiğinde ilk akla gelen “işe alıştırma”dır. Çünkü genelde kurumsal firmalar çalışanlarından en iyi verimi, en kısa sürede elde etmek için uygular bunu. Türkçe tam karşılığı “yönlendirme” dir aslında, bazen de “uyumlandırma” olarak kullanılır. Peki bunu başka yerlerde kullanamaz mıyız? Örneğin okullarda…
Evet bunu yapan bazı okullar, üniversiteler, kulüpler var; ancak yeterli mi? Türkiye’de rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin de yetersiz olduğu bir gerçek.
Üniversite tercihi konusunda yaşanan sıkıntılar malum; aldığı puana göre, istediği şehre göre, aile baskısına göre ve daha pek çok nedene göre… Elbette bilinçli tercih yapan öğrenciler de vardır.
Her ne durumda olursa olsun, ilk yıllarında öğrencilerin sıkıntı çektikleri biliniyor. Kurumsal firmalar buna önem verirken, neden üniveristeler de buna önem vermesin? Bölümlerinde, gittikleri şehirlerde ve okullarında neler yapabileceklerini bilmeleri ve daha bu yıldan itibaren kendilerini geliştirmeleri ve en verimli şekilde eğitim almaları gerekmez mi?
Ne yazık ki bunun önemini yeni fark edenlerden biriyim. Daha önce önümü görebilmeyi çok isterdim, yönlendirilmeyi. Bu yıl kendi bölümüme yeni katılan öğrenciler için bunu düzenlemenin memnuniyetine sahibim. Gelen sorular ve sonraki geri dönüşler harika.
Yönetimler bunu üstlenmese bile, bölümlerin kulüpleri bunu rahatlıkla yapabilir. Bu aynı zamanda onlara üye de kazandıracaktır.
Küçük bir sunum hazırlayarak büyük bir zevkle yapılabilir. İşte bir oryantsyon plan örneği:
T.C.
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT BÖLÜMÜ
ORYANTASYON PLANI
2008-2009
I. OTURUM:
Karşılaştırmalı Edebiyat Nedir?
- Bölümün Amacı
- Bölümün Tarihçesi (Türkiye/ESOGÜ)
- Bölümdeki Dersler
- Yan Alan & Çift Anadal İmkanları
- Erasmus İmkanı
- Staj Zorunluluğu
- Bölüm Mezunlarının Temel İş İmkanları
- Öğretim Elemanları
- Bölüm İletişim Bilgileri
- Soru Cevap
15dk. ara…
II. OTURUM:
Genç Karşılaştırmalı Edebiyatçılar Kulübü & Etkinlikleri
- Dergi Grubu
- Felsefe Grubu
- Fotoğraf Grubu
- Kariyer Grubu
- Öykü Grubu
- Sanat Tarihi Grubu
- Sinema Grubu
- Tiyatro Grubu
Ve mutlu son…
Bir cevap yazın