Bir garajda kurulan Google, milyarlarca dolarlık küresel bir şirkete dönüştü. Son zamanlarda ise daha da büyüdü ve son uygulamarı ile tepkiler almaya başladı. Öyle ki Alman Adalet Bakanı yasal yaptırım tehdidinde dahi bulundu…
Almanya’nın Adalet Bakanı, Google’ın da Microsoft gibi “dev bir tekel” haline gelmeye başladığını söyleyerek faaliyetlerini daha saydam şekilde yürütmezse yasal yaptırımlarla karşılacağı uyarısında bulundu. Google’ın Microsoft’unkine benzer dev bir tekel haline gelmeye başlamasından kaygı duyduğunu belirten bakan, “Hiçbir şeyi yasaklama veya engelleme taraftarı değilimdir, ancak kullanıcıların kendi verilerinin nasıl kullanıldığını bilmeye hakları var.” şeklinde konuştu.
Howstuffworks.com adlı site de, Google’ın çok çalışıyor gibi görünürken diğer yandan, tüm dünyayının idaresini elinde bulundurma planları yaptığını iddia ediyor.
Bunların dışında Google’ın giderek “Büyük Birader” (Big Brother/George Orwell’ ın “1984” adlı eserinde, yaşam alanlarının her köşesine yerleştirilmiş kameralar ile insanların attığı her adımı ve konuşmalarını izleyen makine.) olduğu da söylentiler arasında.
Haksız da sayılmazlar; çünkü Google, şu anda dünyanın dört yanındaki veri sunucuları aracılığı ile Google’ı kullanan herkesin bilgisini topluyor ve yine kendi lehine biriktiriyor.
Üstelik ABD’de yetkililer, Vatanseverlik Yasası (Patriot Act) adı altında istedikleri bilgiyi Google’dan alabiliyor.
Kısacası Google çeşitli uygulamaları ile dünyadaki neredeyse herkesin kişisel bilgisine sahip oluyor; ama kimse Google’da neler olduğunu bilmiyor.
İşte bu durumu esprili bir dille ele alan bir animasyon video: Yediklerinize göre sizlere önerilerde bulununan “Google Tuvaleti”.
Bir yanıt yazın