Kriz başladığından beri öğrencilere yönelik alınan ya da alınmaya çalışan ekonomik kararlara dikkat ettiniz mi? Dilerseniz bir bakın krizden bu yana neler yapıldı, yapılmaya çalışıldı…
İlk olarak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerde ikinci öğretimde öğrencilerinden alınacak harç miktarlarının bazı programlarda % 100 ve üzerindeki oranlarda artırılması önerisi konusunda, örgün öğretim programlarının ücretlerine sadece % 8 zam yaptıklarını, bunun da enflasyon dikkate alınarak belirlendiğini ifade etti. Yıllardır eğitimi-öğretimin ücretsizleştirilmesi gerektiğini savunlar var, üstelik kriz dolayısıyla belki de normal harcını yatıramayacak öğrenciler varken böyle bir karar alındı. Neyseki geri çekilmek zorunda kaldı. Tabii % 8 zaman yapıldı.
Geçtiğimiz günlerde de yine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından üniversitelerde çalışan öğrenci işçiler için yeni bir düzenleme yapıldı. Bu bağlamda bir örnekle Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde çalışan çoğu öğrenci işçinin işine son verildi. Yaklaşık 1400 öğrenci işçinin bulunduğu üniversitede 1000 öğrencinin işten atılacağı söyleniyordu. Üstelik işten çıkarılmayan öğrencilerin de maaşları azaltıldı ve normal SSK primi yerine, kaza sigortası yatırılması kararı alındı. Yani emeklilik adına hiçbir anlamı olmayan, sadece öğrenci çalışırken başına bir kaza gelirse (Nasıl bir kaza gelebilir acaba?) işe yarayacak bir sigorta.
Şimdilik bu iki örnek var “göz önünde” ve her ikisi de ekonomik birer karar. Sonrasında ne olur göreceğiz. Sanırım ilk gelecekleren biri KYK zammı olacaktır. Her yıl belirli bir oranda -ki bu genelde memur maaşına yapılanla eş değerdir- zam yapılır. Her şeye büyük zamlar yapıldığını ancak memurlara ise % 2.5 + 2.5 zam yapıldığını unutmayın. Zaten bu nedenle tam da bayram arifesinde memurlar büyük bir uyarı grevi yaptılar. Öğrenci harçlarına da % 8 zam yapıldığına göre, bakalım KYK zammı ne olacak?
Bu arada unutmayın KYK zam yapsa bile bunu öğrencilerden beyaz eşya faiziyle sonradan alacak. Bu konuda da alınan bir karar var tabi… Önceden öğrenci mezun olduktan sonra iş bulana kadar geri ödeme yapmıyordu. Şimdi ise mezun, çalışsın ya da çalışmasın, mezuniyetinin ardından 2 yıl sonra ödemelere başlamak zorunda tutuluyor. Hem de böyle bir ortamda…
Siz ne dersiniz? Kriz öğrencilere mi fatura edilmeye çalışılıyor?
Bir yanıt yazın